Zdrowe warzywa i owoce

Zdrowe warzywa i owoce

Człowiek do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zaliczamy do nich białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Podstawowym źródłem białka są produkty mleczne, jaja i mięso, węglowodanów – chleb, kasze, makarony a tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych- oleje roślinne i nasiona. Aby jednak dostarczyć odpowiednią ilość witamin, konieczna jest podaż warzyw i owoców. Dostarczają one również błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit, rozwój naturalnej mikroflory bakteryjnej, a tym samym zapobiega zaparciom, wzdęciom i nowotworom jelita grubego. Owoce i warzywa to także źródło antyoksydantów, czyli naturalnych związków o charakterze przeciwutleniającym, które zapobiegają działaniu wolnych rodników w organizmie, powstających w skutek stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki przyczyniają się do wystąpienia wielu chorób- w tym rozwoju procesów zapalnych i nowotworowych. Niezwykle ważne jest więc aby w celu zachowania zdrowia zadbać o witaminy i antyoksydanty w swojej diecie. Mają one jeszcze inne korzystne właściwości- wspomagają funkcjonowanie wzroku, podnoszą odporność organizmu, uczestniczą w procesach krzepnięcia krwi i wytwarzania hormonów, oraz pomagają utrzymać prawidłowy skład kości, a tym samym zapobiegają osteopenii i osteoporozie.