Wiem co jem

Wiem co jem

Zazwyczaj jedzenie traktujemy jako czynnik zaspokajający uczucie głodu. Dlatego też dążymy do tego aby zjeść smacznie, w odpowiedniej ilości i o określonym czasie. Nie zwracamy jednak uwagi na to co jemy, pod względem żywieniowym. Jest to błędne, ponieważ żywność jest przede wszystkim nośnikiem składników odżywczych. Należą do nich białka, które są składnikami budulcowymi, prekursorami hormonów i enzymami, tłuszcze które wspomagają rozwój ośrodkowego układu nerwowego i węglowodany, będące źródłem energii. Wraz z pożywieniem dostarczamy również witamin i składników mineralnych usprawniających funkcjonowanie całego organizmu. Odpowiednia podaż tych wszystkich składników pozwala nam osiągnąć homeostazę w organizmie i utrzymać tym samym stan zdrowia. Jeśli jednak przewlekle narazimy się na niedobór któregoś z tych składników, następuje w organizmie stan niedoborowy, objawiający się w różny sposób, w zależności od czynnika który znajduje się w zbyt małej ilości. Mogą to być niegroźne objawy, ale również przy przewlekłym niedoborze może wystąpić poważne zagrożenie zdrowia i życia. Jak jednak ocenić, czy odżywiamy się prawidłowo? Przede wszystkim powinniśmy spożywać cztery do pięć posiłków dziennie, przy czym w głównych daniach musi znajdować się białko zwierzęce i źródło węglowodanów, najlepiej złożonych.