Nowotwory a jedzenie

Nowotwory a jedzenie

Jeszcze do niedawna trudno było uwierzyć, że nowotwory niedotyczące przewodu pokarmowego, mogą być zależne od stosowanej diety. Dziś już wiemy, że w naszym organizmie zachodzą liczne procesy biochemiczne, które wpływają na rozwój i różnicowanie się komórek. Pod wpływem stresu i przebytych chorób, powstaje w organizmie stan, w którym zaburzeniu ulega równowaga pomiędzy zdolnością przeciwutleniające a ilością substancji o charakterze oksydacyjnym. Jeśli przeważa ta druga grupa, może dojść do wystąpienia stresu oksydacyjnego, wspomagającego nowotworzenie wadliwych komórek. W wyniku takich procesów powstaje rak, będący jedną z głównych przyczyn zgonów w społeczeństwie. Niezbędnym jest więc aby niezależnie od wieku dbać o prawidłowe dostarczanie składników odżywczych – w tym witamin i antyoksydantów. Poza witaminami o charakterze przeciwutleniającym, a więc A, C, E, w warzywach i owocach obecne są takie związki jak polifenole, karotenoidy, flawonoidy i inne. Przeciwdziałają one reakcjom wolnorodnikowym i zwalczają stany zapalne organizmu. Budują jego naturalną odporność i wspomagają funkcjonowanie narządów. Prekursorami niektórych enzymów uczestniczących w procesie antyoksydacji, są też niektóre składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, mangan i miedź, dlatego cennym składnikiem codziennego jadłospisu są orzechy i nasiona.