Negatywne działanie soli

Negatywne działanie soli

Sól kuchenna jest najczęstszą przyprawą w każdej kuchni. Dzięki niej nasze potrawy przybierają bardziej wyrazisty smak. Z chęcią dodajemy sól kuchenną do każdej potrawy oraz spożywamy ją w gotowych produktach – na przykład wraz z chlebem, słonymi przekąskami. Według naukowców sól kuchenna ma silne działanie uzależniające. Po jej spożyciu wydziela się hormon szczęścia i pobudzenia. Co więcej, zbyt duża dawka sodu i chloru, czyli składników soli kuchennej może przysporzyć organizmowi wiele krzywdy. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki. Jak się okazuje, spożywamy jej o wiele więcej, nawet dziesięciokrotnie. Głównym zagrożeniem, jakie sprawia sól kuchenne jest nadciśnienie. Również może przyczyniać się do raka żołądka, ponieważ podrażnia jego śluzówkę i ułatwia powstawanie wrzodów. Sól także wypłukuje wapń z organizmu i przyczynia się do choroby zwyrodnienia kości. Powstawanie obrzęków i utrudnienie pracy nerek jest również spowodowane nadmiernym spożyciem soli kuchennej. Ostatnim negatywnym działaniem soli jest zwiększenie ryzyka otyłości i cukrzycy, ponieważ zwiększa się wydzielanie insuliny w organizmie.Lepiej zatem dwa razy zastanowić się, zanim znowu sięgniemy po solniczkę. Wszystkie przyprawy należy stosować z umiarem i ta zasada dotyczy przede wszystkim wspomnianej soli.