Nadciśnienie a żywienie

Nadciśnienie a żywienie

Pojęcie chorób cywilizacyjnych jest coraz bardziej popularne i znane powszechnie. Wynika to z nieprawidłowego stylu życia, który skutkuje wystąpieniem którejś z tych chorób u znacznej części społeczeństwa, a co za tym idzie rozpowszechniania wiedzy o niej. Wśród tych schorzeń prym wiedzie nadciśnienie. Może one być spowodowane wieloma czynnikami, spośród których najpopularniejsze to wysokie spożycie sodu w postaci soli kuchennej i napojów konserwowanych poprzez dodatek benzoesanu sodu, oraz stosowanie nieprawidłowej diety bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste przyczyniające się do powstania otyłości współistniejącej z nadciśnieniem. Do wystąpienia tej choroby przyczynia się również wiek, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, narażenie na duży stres, leki antykoncepcyjne. Nieprzyjemnym skutkiem z jakim wiąże się to schorzenie jest puchnięcie kończyn dolnych i wynikający z tego procesu ból i dyskomfort. Objawia się ono także bezsennością, zawrotami głowy i bólami głowy. Z punktu widzenia klinicznego nadciśnienie diagnozuje się w momencie gdy jego wartość przekracza 140/ 90 mm/Hg. W przypadku nadciśnienia które wystąpiło wtórnie, leczenie przebiega poprzez walkę z chorobą która przyczyniła się do jego powstania. Niezwykle istotna, dla zachowania stanu zdrowia, jest dieta, która powinna wykluczać wszystkie niedozwolone produkty.