Magiczna moc żurawiny

Magiczna moc żurawiny

Owoce jagodowe są uznawane za najbardziej wartościowe spośród wszystkich, pod względem zawartości związków o działaniu przeciwutleniających. Wśród nich bardzo istotne są owoce żurawiny. Mają postać małych kuleczek o intensywnie czerwonym zabarwieniu i lekko cierpkim smaku. Z punktu widzenia technologicznego, spożycie ich na surowo jest niemożliwe. Jednak dodatek odpowiedniej ilości cukru, bądź też innych dodatków czyni je jadalnymi. Spożycie żurawiny jest niezwykle istotne dla zdrowia. W medycynie naturalnej znajduje ona zastosowanie od dawna. Jej korzystnie działanie obejmuje usprawnianie funkcjonowania nerek i układu moczowego, korzystny wpływ na szkliwo zębów, ochronę przed wolnymi rodnikami będącymi przyczyną procesów nowotworzenia, oraz korzystny wpływ na pracę serca i pracę tętnic. Żurawinę możemy spożywać w postaci soków naturalnych, oraz suszonych owoców, jednak należy pamiętać o tym że jest ona dosładzana, dlatego nie wszystkie produkty nadają się do spożycia przez cukrzyków i osoby otyłe. Dzięki zawartym w nich antyoksydantom spowalnia także starzenie się skóry, co stanowi bardzo ważną informację, zwłaszcza dla pań. Jej dodatek do mussli, ciasta, lub w postaci niskosłodzonych konfitur, do mięsa nie tylko wzbogaci codzienny jadłospis, ale także przyczyni się do poprawy stanu zdrowia.