Gdy dopadną wrzody

Gdy dopadną wrzody

Choroby przewodu pokarmowego należą do jednych z najbardziej nieprzyjemnych, ze względu na towarzyszące im dolegliwości oraz konieczność stosowania restrykcyjnej diety. Należą do nich między innymi wrzody żołądka i dwunastnicy, które w 80% spowodowane są rozwojem mikroorganizmów- Helicobater pylori. Są to bakterie osiedlające się w śródbłonku żołądka lub jelita. Żywią się składnikami odżywczymi, a dodatkowym czynnikiem niekorzystnym jest wytwarzanie przez nie ureazy, alkalizującej miejscowo, kwaśne pH żołądka. W efekcie prowadzi to do powstania uszkodzeń nabłonka określanych jako wrzody, które powodują uczucie dyskomfortu, silne bóle i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Aby złagodzić te objawy, należy zastosować dietę lekkostrawną, wykluczającą potrawy ostre, gorące, tłuste i bogatobłonnikowe, a więc tek, które powodują podrażnienia i wywołują uczucie bólu. Wskazane są chude mięsa i ryby, jasne pieczywo, przetarte i ugotowane owoce. Wskazaną obróbką kulinarną jest gotowanie w niewielkiej ilości wody i gotowanie na parze, natomiast zabronione smażenie. Przy ostrych wrzodach potrawy musza mieć konsystencję gładką i papkowatą. Cennym elementem diety może być napar z siemienia lnianego, który łagodzi podrażnienia żołądka i jelit, tym samym przynosząc ulgę. Nasze zdrowie jest niezwykle ważne, dlatego już teraz warto zadbać o nie i unikać stresu oraz niewskazanych potraw, obciążających żołądek.