Alergie a karmienie

Alergie a karmienie

Coraz częściej dzieci chorują na alergie. Wynika to z obniżonej zdolności układu odpornościowego do walki z przeciwciałami. Pierwszym krokiem który może powodować u dzieci predyspozycje do nietolerancji jest obciążony wywiad rodzinny. Jeśli u któregoś z rodziców wystąpiły choroby atopowe, istnieje spore ryzyko że ich dzieci również mogą w przyszłości się z nimi zmagać. Duży wpływ ma również karmienie piersią. Mleko matki w przeciwieństwie do mieszanek zastępczych posiada immunoglobuliny budujące naturalną odporność dziecka. Ich brak może predysponować do wystąpienia tej choroby. Aby uchronić przed nią nasze dzieci, w trosce o ich zdrowie powinniśmy zadbać o odpowiednie żywienie. Już w trakcie karmienia piersią, matki powinny unikać spożywania produktów alergizujących, takich jak cytrusy, orzechy, owoce morza i truskawki, ponieważ zawarte w nich związki mogą przenikać do mleka i powodować reakcję alergiczną. To samo dotyczy wprowadzania nowych produktów, gdy dziecko zaczyna jeść samodzielnie. Należy wtedy wprowadzać nowości stopniowo, średnio jeden produkt na dwa tygodnie i obserwować uważnie reakcję dziecka. W przypadku jakichkolwiek niekorzystnych objawów w postaci wysypki, biegunek i świądu, należy bezzwłocznie udać się do lekarza kierującego. Szybkie zareagowanie na występującą alergie pomaga w leczeniu jej.